BOTULINUM TOKSIN INJEKSIYONU

Botulinum toksininin dinamik kırışıklıkları yumuşatma etkisi gün geçtikçe popülerleşmektedir. Toksin, clostridium botilinum adlı bir bakteriden elde edilmektedir. Botulinum toksini sinir iletiminini durdurarak sinirin ulaştığı organın- kas, ter bezleri vs işlevinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar.

Botulinum toksin enjeksiyonu, en sık yüzdeki (alın, kaş arası, göz çevresi, ağız çevresi) mimik kaslarının aşırı kullanımına bağlı çizgileri ve aşırı terleyen noktalardaki (kol altı, avuç içi ve ayak tabanı) terlemeyi azaltmak için kullanılır. Botulinum toksin enjeksiyonu migren, kas spasmları, burun ucunu kaldırma, diş eti gülüşünü düzeltme, diş sıkma tedavisinde de kullanılmaktadır.

Toksin enjeksiyonu çok az miktarda ince uçlu iğnelerle gerçekleştirilir, toksin vücuda dağılmaz. Toksin enjekte edilen kas grubu çalışması zayıflayarak, mimik hareketleriyle oluşan kırışıklıklar hafifler. Aşırı terleme görülen bölgelerde terleme azalır, durur. İnjeksiyon sonrası 48 saatte etkisi başlar, 10 gün içinde tam etkisini gösterir. İşlemin etkisi 4-6 ay sürer. Tekrarlanan injeksiyonlar ile etki süresi uzatılır. Uygulama 10-15 dakika sürer. Uygulama sonrası sosyal yaşantıya geri dönülebilir.

İnjeksiyon sonrası uygulama bölgesi kaslarına egzersiz yapılmalı, bölge ovuşturulmamalı ve 1-2 saat hasta dik durmalıdır, hasta zorlayıcı egzersizlerden kaçınmalıdır, 3-4 saat su temasından kaçınmalıdır. Uygulama esnasında hafif ağrı hissedilebilir, işlem öncesi lokal anestetik kullanmak ağrıyı hafifletebilir. İşlem sonrası ödem, morluk gelişmesi nadirdir. İşlem sonrası buz uygulanması yan etkileri hafifletir. Hamilelerde, emzirenlerde, nöromuskuler hastalığı veya kanama problemi olanlarda botulinum toksin injeksiyonu yapılmaz. Botox uygulamasından ortalama 2 – 3 gün öncesinden vücuda takviye amaçlı C ve E vitaminlerinin alınmaması gerekir. Uygulama öncesinde hastanın kan sulandırıcı özelliği olan ilaçları içmemesi gerekmektedir.