HEMANJIOM TEDAVİSİ

Damar yapılarının çoğalması ve genişlemesi söz konusu olan doğumsal veya sonradan ortaya çıkan edinsel türleri mevcuttur. Daha yüzeyel formu kapiller, daha derin yerleşimli formu kavernöz hemanjiom şeklinde adlandırılır.

Kapiller hemanjiom yenidoğanların %1-3 ünde ortaya çıkan iyi huylu deri lezyonlarıdır. Kız çocuklarda ve prematurlerde daha sık görülür. En sık baş ve boyun bölgesinde görülür. Kızarık leke şeklinde ortaya çıkıp, 3-9 ayda zamanla büyüyerek rengi koyulaşır ve kabarık hal alır. Parlak kırmızı, mavimsi mor renkte görülebilir. %90 I 7 yaşına kadar kendiliğinden iyileşir. Küçük lezyonlarda iz kalmayabilir. Daha büyük lezyonlarda iyileşme döneminde leke, deri çöküntüsü, iz oluşabilir.

Yaşa bağlı kiraz anjiomlar, en sık görülen damarsal anomalidir. Orta yaş üstünde görülme sıklığı artar. Minik kırmızı kabartılar şeklinde en sık gövdede görülür. Gebelikte görülme sıklığı artar. Tedavi sadece kozmetik amaçla yapılır. Lazer tedavisi uygulanabilir.

Piyojenik granülom travma bölgesinde oluşan anjiomlardır. Gebelikte görülme sıklığı artar. Deriden kabarık kırmızı – mor renkte görülebilen oluşumlardır. Üzeri kanamalı, kabuklu, ülsere görünebilir. İyi huyludur, kanayabilirme potansiyeli taşıdığı için tedavi edilebilir. Koter, kriyoterapi ve lazer tedavileri uygulanabilir.

Çok sayıda hemajiom varlığında merkezi sinir sistemi, sindirim sistemi, karaciğer de lezyon varlığı araştırılmalıdır. Sinir sistemi, göz, kalp muayeneleri yapılmalıdır. Göz, burun , dudak, kulak, solunum yolu yerleşimli hemanjiomlar hayati öneme sahip olabileceğinden daha erken dönemde tedavi planlanmalıdır.

Anatomik ve fonksiyonel sorun oluşturmayan lezyonlarda 7 yaşına kadar spontan iyileşme beklenebilir. 7 yaşından sonra iyileşme beklenmediğinden lezyon içi kortizon enjeksiyonu, cerrahi ve lazer tedavileri düşünülebilir.